9 Ocak 2016 Cumartesi

Eğri Minare


Rivayete göre Süleymaniye Camii yapılırken bir çocuk minarenin eğri olduğunu söyler. O sırada oradan geçen Mimar Sinan bunu duyar ve urganı minareye bağlatıp, güya düzeltiyormuş gibi işçilere çektirir. Sonra çocuğa '' Düzeldi mi ? '' diye sorar. Çocuk şimdi düzeldiğini söyler. Olayı izleyen kalfalar niçin böyle yaptığını merak ederler. Bunun üzerine Sinan '' Eğer böyle yapmasaydım, minarenin eğri olduğu inancı çocuğun bilincine yerleşecek ve belki de bu çocuk ileride birçok kimseyi minarenin eğri olduğuna inandıracaktı.'' cevabını verir. 
 
Eğri minareyi okuyunca aklıma İtayla'da bulunan Pisa Kulesi geldi. Ve içimden '' Onların Pisa Kulesi varsa bizim de Eğri Minaremiz var.'' gibi bir düşünce geçti. :) 
Onun dışında bu minarenin gerçekten eğri olup olmadığını araştırdım ve gerçekten eğriymiş. Eğri Minare’nin eğik mi yapıldığı yoksa sonradan mı eğildiği hep merak edilmiş. Araştırmalara göre Eğri Minare ustası tarafından eğik yapıldığı genel görüş olarak kabul edilmiş. Mimar Sinanın yer çekimi kanuna muhalefet ederek yaptığı bu minarenin mimarlık  eseri olduğunu düşünüyorum. Ve efsanede yaptığı şeyde Mimar Sinan'nın yetenekli olduğu gibi çok da zeki olduğu açıkça ortada. 



1 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim yazı için ayrıca siteme ziyaretlerinizi bekliyorum http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil